Logo Utrecht University

CO.LABORATIONS | Partnerships in Media and Culture

Agenda

22 March 2018
20:00 - 22:00
Het Huis (Boorstraat 107, Utrecht)

Why Theatre XL?! Representatie, stereotypering en typecasting

De discussie over inclusiviteit in de podiumkunsten, die de laatste jaren weer hoog op de agenda staat, lijkt zich vooral te richten op getallen: als er maar meer mensen van kleur op het podium staan en op de televisie of het doek verschijnen wordt het Nederlandse podiumkunstenlandschap vanzelf diverser. Hoewel dit doel op zich al nastrevenswaardig is, ligt de ongelijkheid niet alleen aan het kleine aantal mensen van kleur die binnen de podiumkunsten zichtbaar zijn, maar ook aan de rollen die ze krijgen aangeboden, en hoe ze worden geregisseerd.

Daarom gaan we het gesprek aan over representatie, typecasting en stereotypen. Wat zijn zoal de schadelijke clichés die gemeengoed zijn in het hedendaagse medialandschap? Welk effect heeft een eenzijdige portrettering van mensen van kleur op onze ideeën over gelijkheid en gelijkwaardigheid? En hoe kun je in de praktijk actief met deze problematiek omgaan, als acteur en als maker, als witte en als zwarte kunstenaar, als (aankomend) professional van Nederlandse of niet-Nederlandse afkomst?

Na een theoretische inleiding op het thema ‘representatie’ door theaterwetenschapper dr. Sruti Bala (als associate professor verbonden aan de University of Amsterdam / Universiteit van Amsterdam & Theaterwetenschap Amsterdam), zal moderator Anthony Heidweiller (artistiek directeur van Operamakers) in gesprek gaan met Bala, casting director Marc van Bree (Kemna Casting) en actrice en presentatrice Ghieslaine Guardiola (o.a. tgMonk/Soybomb, ISH – Dance Collective, Flikken Maastricht en #forever).

‘s Middags is er van 16.00-18.00 voor studenten en jonge professionals een training over hidden bias (hoe te herkennen, hoe ermee om te gaan) onder leiding van Mitchell Esajas (New Urban Collective). Heb je interesse in deze workshop meld je dan aan bij feline@hethuisutrecht.nl en meld van welke opleiding je bent.

Deze editie van Why Theatre XL is mede tot stand gekomen met de support van Co.Laborations (Universiteit Utrecht).