Logo Utrecht University

CO.LABORATIONS | Partnerships in Media and Culture

News

Première van de muziektheaterproductie “de Utrechtse Muziekoorlog”

Tijdens de cursus Programmering Culturele Accommodaties (TFTV, Minor Arts and Society, docent Philomeen Lelieveldt) werden programmaconcepten ontwikkeldvoor de Utrechtse Culturele Zondagen. Dauwe Lentz en Gied van Oorschot bedachten een muzikale hervertelling van een historisch incident in de Utrechtse muziekwereld, tussen Willem Pijper (componist en recensent) en Jan van Gilse (componist en dirigent van het Utrechtsch Stedelijk Orkest).

Als dirigent was Van Gilse kwetsbaar en de vlijmscherpe pen van criticus Pijper van het Utrechtsch Dagblad kendegeen genade. In december 1921 weigerde Van Gilse nog langer te dirigeren als Pijper in de zaal zat. Kort daarna gooide hij de handdoek in de ring. Van Gilses onvoltooide strijkkwartet dateert uit deze periode. Het laatste – eveneens onvoltooide – strijkkwartet van Willem Pijper dateert uit 1946. Een voorstelling met tekst van Coen Cornelis die een poëtische interpretatie is van de creatieve geest en alles wat tegen hem kan werken.

Uitvoerenden: Katherine Routley (USQ), Mariëlle van Luijk (viool), Teresa Järve (altviool), Sebastian Koloski (USQ), Jos Nargy en Joep Hendrikx (spel). Concept: Dauwe Lentz en Gied van Oorschot

Meer informatie: Klik hier